SAGA: DAG FOR DAG
Foto: Marius Dalsegg Sætre

220 kilometer over Ringebufjellet, gjennom Rondane og Dovrefjell. Alt langs Turistforeningens merkede stier, med overnatting på betjente og ubetjente hytter. På turen beveger du deg på både historisk og sagnomsust grunn – fra birkebeinernes flukt med Håkon Håkonsson lengst sør til eventyrlige Snøhetta i nord.

Stadig flere ønsker å gå langt. Vekk fra hverdagens kjas og mas og ut i den frie natur. Skape sin egen SAGA.

Ringebufjellet

Dag 1: Nordseter (Lillehammer) – Hornsjø, 15 km, ca 4-5t 

Fra parkerings- og bussholdeplassen på Nordseter (840 moh) går du først 300 meter på bilvei (Kausvegen) opp på nordsida av Servicesentret og noen hytter.  Fortsett på T-merket sti som tar av like ved seterhusene ved Kausvegen østover til kryss mot Lunkefjellet. Herfra går stien til Hornsjøen nordøstover i vel 900 meters høyde, i lettkupert terreng med fine utsyn mot vann og langstrakte fjellrygger. Ved Reina kommer man inn på bilvei, som følges nordøstover en drøy kilometer, før Hornsjøråket tar oss opp til nesten 1000 moh. De siste to kilometrene heller det slakt utfor til Hornsjø høyfjellshotell (883 moh). Fra stikrysset rett øst for Kriksfjellet anbefales en 10 min avstikker til toppen (1052 moh), hvor det er et flott rundskue, bl.a. til Jotunheimen. 

Dag 2: Hornsjø – Djupslia, 20 km, ca 6-7t 

Også i dag går turen mellom 900 og 1000 meters høyde. I starten delvis myrete og stort sett i fjellskog, forbi et par idylliske tjern. Etter hvert åpent terreng, med en blanding av tørre fjellrygger og myrpartier (men stort sett tørrskodd sti). Du passerer setergrendene Gullbringen, Vedemslia og Brettdalen. Mot slutten slakt utfor til vannet Djupen, så et kort stykke på vei opp til hytta Djupslia (950 moh). 

Dag 3: Djupslia – Vetåbua, 17 km, ca 5-6t 

God stigning på 100 høydemeter opp på Åstkyrkja, før det bærer ned i skogen med bekker og noen våte partier. Etter 5 km kommer du til Tauteren, hvor det igjen er stigning og snaufjell. Det er 7 km over Gopollfjellet i lettgått og variert terreng. Høyeste punkt er på ca 1100 moh. Vel nede, og under skoggrensa kommer du til kjent myrlandskap. Fra foten av fjellet og til Vetåbua (925 moh) er det 4 km. 

Dag 4: Vetåbua – Jammerdalsbu, 21 km, ca 6-7t 

Dagens fem første kilometer går igjennom fjellbjørkeskog, og over myrer og kryssende elver. Videre går turen opp på snaufjellet og over turens sålangt høyeste punkt: Øverlihøgda, 1170 moh. Jevn nedstigning ned til Saubu, før den siste stigningen opp til Jammerdalsbu (1130 moh). Hytta ligger fint plassert mellom Jammerdalshøgda og Langtjønnshøgda. 

Dag 5: Jammerdalsbu – Veslefjellbua, 18 km, ca 5-6t 

Ruta er en del av Rondanestien. Fra hytta går man på vestsiden av Jammerdalshøgda slakt ned til Friisvegen (20 min hit). Over veien og rundt Kvannslåhøgda og ned til Vesle Remma og ned langs denne. På helårsbru over Remma, over en kjerrevei og på helårsbru over Hirisjøåa. Over myr- og vierpartier og opp mot Midtre Stulshøgdin. Flott utsikt mot Muen og Rondane. Ned til Dørmyrin og videre vestover mot Dørfallet. Den gamle ruta nordover mot Gråhøgdbu er nedlagt og merkingen er fjernet. Stien følges vestover til man er på sørsiden av Veslefjell. Derfra er det vardet og merket opp på Veslefjellet, over platåen og ned på nordsiden. Herfra er det en kort tur til tjernet, på vestsiden av dette og bort til hytta.

Rondane

Dag 6: Veslefjellbua – Eldåbu, 18 km, ca 6-7t 

Veslefjellbua er erstatning for Gråhøgdbu som er nedlagt. Stien går nordvestover fra hytta, kommer inn på traseen for Trolløypa og krysser Mya. Etter Mya går stien frem til hovedveien over Venabygdsfjellet og man krysser denne ved Saltashaugen (P-plass). Det tar ca 30 minutter å gå fra hytta frem til veien. Videre må man følge grusveien frem til Spidsbergseter. Når man er på høyde med hovedinngangen til hotellet, tar stien av i retning alpinanlegget. Man går gjennom alpinanlegget midt i bakken og herfra er det god sti over Flaksjøhøgda og ned til Storkvanndalen. Man har god utsikt hele veien. Fra Storkvanndalen går stien opp i høyden, igjen med god sikt i alle retninger, og etter hvert inn i skogterreng. Det er fin og lettgått sti hele veien. Etter hvert kommer man til Venåssætra hvor det er flere private hytter. Videre går stien nordover til Eldåsæter og Svartåa krysses på helårsbru. På Eldåsæter er det flere setre i drift og det kan være litt vanskelig å finne merkingen. Man må følge grusveien et stykke til man har passert setrene. Derfra er det halvannen times lett gange til Eldåbu. Nord for Hallhaugen er det et stikryss hvor ruta deler seg til henholdsvis Bjørnhollia og Eldåbu og hvor den nå nedlagte ruta til Gråhøgdbu også tar av.

Dag 7: Eldåbu – Bjørnhollia, 16 km, ca 5-6t 

For første gang på noen dager skal du holde deg nede i en dal storparten av dagen. Stien går rett nordover og har markante høgder og kamper på begge sider av deg. Vulufjellet er tydelig vest for stien. Når 2/3 av dagens etappe er tilbakelagt i slakt dalterreng går stien litt opp i fjellsiden mot Blåkollen. Etter ca 100 m stigning er det slakt nedover til Bjørnhollia (914 moh), turens første betjente DNT-hytte. Her kan du nyte en deilig dusj og tre-rettes middag. 

Dag 8: Bjørnhollia – Rondvassbu, kort: 13km, ca 4 t/lang:17 km, ca 8-10t 

Mellom Bjørnhollia og Rondvassbu har man to alternativer. Den lengste og tøffeste turen går opp Langglupdalen, over Rondslottet (2178 moh) og Vinjeronden (2044 moh), før det bærer ned mot Rondvassbu. Denne ruten tar 8-10 timer. Dersom du ønsker en mindre strabasiøs tur, etter å allerede ha gått i sju dager, velger du stien igjennom Illmanndalen. Her kan du følge en slak og fin sti og ha utsikt mot noen av Rondanes bratteste topper foran deg. Vel framme på Rondvassbu (1173 moh) venter nok en god tre-retters middag, muligheter for å dusje og en hyggelig peisestue. 

Dag 9: Rondvassbu – Øvre Dørålseter, 18 km rundt Rondvatnet, ca 5-6t 

Nå er du i hjertet av Rondane. Du har topper på alle kanter, det er vide daler og massive fjellformasjoner. Følg stien på vestsiden av Rondvatnet og videre forbi vannet, til du møter stien som kommer fra Bjørnhollia. Fortsett nordover igjennom Bergedalen og over Skranglehaugen før du går ned lia og bort til Øvre Dørålseter (1070 moh) 

Dag 10: Øvre Dørålseter – Grimsdalshytta, 16 km, ca 4-5t 

Opp lia fra Dørålseter tar du høydemeterne fort og allerede etter 2km står du i Dørålglupen, ei bratt gjenkjennelig kløft. Ned på andre siden av glupen går du inn i en slakere del av Rondane. De bratteste fjellene har du i ryggen, og snart får du synet av Snøhetta i fjerne. Etter å ha krysset Haverdalsåe følger du stien opp lia og fortsetter slakt nedover, vest for Gravhøe, mot Grimsdalen. Det er lettgått og variert terreng og flott utsikt på veien. Grimsdalshytta (1000 moh) ligger fint tid med utsikt sørover og god oversikt over Grimsdalen. 

Dovrefjell

Dag 11: Grimsdalshytta – Hageseter/Hjerkinn Fjellstue, 14/18 km, ca 4t/5-6t 

På vei ut av Rondane og inn i turens siste fjellområde, Dovrefjell, følger du stien opp langs med Tverråe. Deretter går du videre øst for Gråhøe og vest for Steinbuhøe. Jevn nedoverbakke til Hageseter. Her kan du velge å overnatte, eller fortsette 1-2 timer i slak stigning til fram til Hjerkinn Fjellstue (960 moh). Velger du å gå hit får du en kortere etappe neste dag. 

Dag 12: Hageseter/Hjerkinn Fjellstue – Reinheim, 27/23 km, ca 9/8t  

Har du overnattet på Hageseter starter turen med slak stigning til Hjerkinn Fjellstue. Videre derifra følger du den gamle kongevei over Hjerkinnshøe og til Grønbakken. Der krysser du E6 og toglinja og følger den merkede stien opp Stroplsjødalen, på sørsiden av elvene Kaldvella og Stropla. Det er 17 km slak stigning fra Grønbakken til Reinheim (1340 moh). 

Dag 13: Reinheim – Snøheim, 13 km, ca 7t 

Nå står SAGAs siste etappe for tur. Dersom vær og form tillater det velger du stien over spektakulære Snøhetta (2286 moh) og setter kronen på verket med å nyte utsikten fra toppen. Fra toppen følger du T-merket sti ned til Snøheim (1474), hvor du kan nyte en herlig siste kveld med tre-retters middag og flott utsyn både innover og ut fra mektige Dovrefjell.